Potřebné ingredience
Těsto:
- hladká mouka 500 g
- mléko 300 ml
- máslo 50 g
- cukr 100 g
- sušené droždí Papa Baker 20 g
- sůl 1/2 lžičky
Na ozdobení:
- vajíčko
- mák
Nikdo nám zkrátka nerozmluví, že domácí pečivo je naprosto skvělá záležitost! Vyzkoušejte náš recept na jedinečné, přesto na přípravu velmi snadné loupáčky.
Postup přípravy
- Do mísy odvažte 500 gramů mouky, přidejte cukr, dále sůl a zasypte sušeným droždím.
- Do odměrky nalijte mléko a ohřejte ho, přidejte máslo a nalijte do mísy.
- Důkladně uhněťte. Nechte těsto přikryté kynout cca 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem.
- Poté těsto rozválejte na tlustý kruh a rozřízněte jako pizzu na 8 kousků.
- Každý kousek rozválejte na ovál a srolujte. Důležité je u každého přehybu do těsta zabořit prsty, aby se spojilo a nebyl uvnitř poté šnek. Konec zamotejte pod loupák, aby na něm jakoby seděl a při pečení se nerozmotal.
- Nechte na plechu přikryté utěrkou ještě tak 10 minut dokynout.
- Každý loupák potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Pro zvýraznění chuti můžete posypat i krystalovým cukrem.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C 10–15 minut.
- Nechte na mřížce vychladnout, rozřízněte a podávejte s pravým máslem a nebo Vaší oblíbenou marmeládou!