Piškotový dort s jahodami

Ingredience na jednu dortovou formu 24cm

Piškot:

  • máslo na vymazání formy – 10 g
  • mouka – 120 g + trochu více na přípravu formy
  • vejce – 6 ks.
  • cukr krupice – 100 g
  • vanilkový cukr Papa Baker – 10 g
  • špetka soli
  • citronová kůra z poloviny citronu

Na krém a ozdobu:

  • jahody – 700-750 g
  • smetana ke šlehání min. 31%tuku- 750 ml
  • ztužovač smetany Papa Baker – 2 balení
  • vanilinový cukr Papa Baker – 10 g
  • cukr krupice – 100 g
  • máta – na ozdobu

Na promazání plátů:

  • tmavý třtinový rum – 100 ml

Recept na vaření krok za krokem

Krok 1
Na pečení piškotu si připravte vyjímatelnou formu o průměru 23-24 cm se stranami vysokými 6-7 cm: vymažte ji máslem a vysypte moukou. Přebytek setřeste. Troubu rozehřejeme na 170°C.
Krok 2
Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky dejte do lednice. Mouku prosejte přes jemné síto.
Krok 3
Ve velké míse šlehejte mixérem na vysoké otáčky žloutky se 45 g cukru krupice a 10g vanilinového cukru Papa Baker po dobu 2-3 minut. Směs by měla být vzdušná, hustá a světle žlutá. Navrch nasypeme prosátou mouku a citronovou kůru, ale nemícháme.
Krok 4
V jiné míse šlehejte bílky se solí mixérem při nízké rychlosti, dokud se nevytvoří měkká pěna s velkými bublinami. Za stálého šlehání na střední otáčky postupně přidávejte 60 g cukru. Šlehejte až do tuhé pěny (tuhého bílkovho sněhu).
Krok 5
Pomocí silikonové stěrky vmícháme třetinu bílkového sněhu s moukou a citronovou kůrou do žloutkové směsi. Jemně promíchejte odshora dolů, dokud se nespojí. Poté zadejte zbývající bílkový sníh. Těsto na piškot nalijeme do dortové formy.
Krok 6
Piškot na jahodový dort pečte 35–40 minut. Hotový piškot by měla při stlačení na povrch lehce vyskočit. Formu vyndejte z trouby a položte na mřížku. Nechte odležet 10 minut.
Krok 7
Otočte a nechte dortový základ úplně vychladnout na mřížce. Poté piškot proříznětě a vytvořte 2 – 3 pláty.
Krok 8
Jahody omyjte, osušte a očistěte. Dvě třetiny jahod nakrájíme na kostičky, zbytek na poloviny. Vychlazenou smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem a ztužovačem smetany Papa Baker mixérem. Z výsledné šlehačky oddělte asi třetinu (nechte bokem na zdobení). Ke 2/3 šleačky přidejte nakrájené jahody-krém.
Krok 9
Potřete spodní plát piškotu tmavým třtinovým rumem a namažtě polovinou krémem s jahodami (pokud máte 3 pláty, použijte polovinu krému a postup opakujte pro 2. vrstvu piškotu).
Krok 10
Boky a vršek jahodového dortu pokryjeme zbylou šlehačkou. Dejte do lednice na min. 3 hodiny vychladit. Před podáváním ozdobte vršek dortu zbylými jahodami a mátou.

UŽITEČNÉ RADY
Je lepší upéct sušenku den před sestavením jahodového dortu. V tomto případě nejen úplně vychladne, ale také zhustne, takže bude mnohem snazší jej nakrájet na koláče.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *