Sladký loupák s mákem

Potřebné ingredience

Těsto:

  • hladká mouka  500 g
  • mléko 300 ml
  • máslo 50 g
  • cukr 100 g
  • sušené droždí Papa Baker  20 g 
  • sůl 1/2 lžičky

 

 

Na ozdobení:

  • vajíčko
  • mák

 

Nikdo nám zkrátka nerozmluví, že domácí pečivo je naprosto skvělá záležitost! Vyzkoušejte náš recept na jedinečné, přesto na přípravu velmi snadné loupáčky.

Postup přípravy

  1. Do mísy odvažte 500 gramů mouky, přidejte cukr, dále sůl a zasypte sušeným droždím.
  2. Do odměrky nalijte mléko a ohřejte ho, přidejte máslo a nalijte do mísy.
  3. Důkladně uhněťte. Nechte těsto přikryté kynout cca 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem.
  4. Poté těsto rozválejte na tlustý kruh a rozřízněte jako pizzu na 8 kousků.
  5. Každý kousek rozválejte na ovál a srolujte. Důležité je u každého přehybu do těsta zabořit prsty, aby se spojilo a nebyl uvnitř poté šnek. Konec zamotejte pod loupák, aby na něm jakoby seděl a při pečení se nerozmotal.
  6. Nechte na plechu přikryté utěrkou ještě tak 10 minut dokynout.
  7. Každý loupák potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Pro zvýraznění chuti můžete posypat i krystalovým cukrem.
  8. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C 10–15 minut. 
  9. Nechte na mřížce vychladnout, rozřízněte a podávejte s pravým máslem a nebo Vaší oblíbenou marmeládou!

      

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *