Každý milovník pečení chce, aby dorty, koláče a buchty byly vždy vzdušné a chutné. Ve  skutečnosti to není tak obtížné, pokud znáte několik jednoduchých tajemství.

  • Aby to bylo těsto krásně nadýchané, doporučuje se dávat do těsta pouze žloutky.
    • Tuky rozpuštěné na hustotu zakysané smetany je vhodné přidávat až na konci hnětení.
    • Stejně důležité je zajistit, aby se proces kynutí těsta nezastavil, jinak se jeho kvalita znatelně zhorší. A když je těsto vykynuté, můžete do něj klidně přidat sůl. Nemělo by se to dělat dříve. Čím více tuku v těstě a čím méně tekutiny, tím bude drobivější.
    • Aby bylo těsto co nejnadýchanější, je potřeba mouku dobře prosít, tímto opatřením mouku nejen zbavíte různých nečistot, ale také ji obohatíte o potřebný kyslík. Aby Vaše koláče s rohlíčky zůstaly svěží i druhý den, doporučuje se přidat do těsta zředěný bramborový škrob. Za tímto účelem můžete do těsta přidat kromě mléka také půl sklenice minerální vody, ve které se lžička sody nejprve zředí a uhasí octem nebo kyselinou citronovou.
    • Pokud připravujete kynuté těsto, je důležité si uvědomit, že při hnětení musí mít všechny přísady pokojovou teplotu. Výrobky vyjmuté z chladničky výrazně zpomalují kynutí těsta. Tekutiny pro výrobu kynutého těsta by měly být ve všech případech zahřáty na 30 až 35 stupňů. Pokud je teplota vyšší nebo nižší, kvasinkové houby začnou ztrácet svou aktivitu. Před vložením těsta do trouby se musí nechat asi 15 – 20 minut kynout.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *