Potřebné ingredience
Těsto:
- 60 ml teplé vody
- 1 balení sušeného droždí
- 300 ml horkého mléka
- 50 g cukru
- 1 větší vejce
- 60 g rozpuštěného másla
- 550 g hladké mouky
- 1 lžička soli
Karamelová omáčka:
- 100 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 150 ml javorového sirupu
- 2 lžíce smetany
Náplň:
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 40 g třtinového cukru
- 40 g cukru krupice
- 3 lžíce mleté skořice
I zima Vás může zahřát. Upečte si doma jedinečné skořicové šneky podle skandinávského receptu, který provoní Váš domov řádnou porcí skořice a karamelu. Také už cítíte onu hygge atmosféru?
* Hygge: je dánské slovo, vyjadřující pohodový přístup k životu, spjatý s pohodlným bydlením a uměním najít si něco krásného v každém okamžiku. Tento způsob života je často spojován s tím, že Dánové jsou podle výzkumů jedním z nejšťastnějších národů na světě.
Postup přípravy
- V menší misce nechte rozpustit droždí ve vodě.
- Ve velké míse smíchejte nejdříve mokré ingredience (mléko, cukr, máslo, vejce). Přidejte sůl, mouku a droždí s vodou.
- Vypracujte hladké těsto – je potřeba 5-10 minut těsto hníst, aby dobře vykynulo. Přidávejte mouku podle potřeby, aby se těsto nelepilo. Vložte do mísy vymazané olejem, přikryjte a nechte vykynout (přibližně 1-2 hodiny, až zdvojnásobí v objemu).
- Na karamel rozpusťte v pánvi/hrnci máslo, cukr a javorový sirup na středním ohni, až se začnou tvořit malé bubliny. Nechte minutu povařit, odstavte a vmíchejte smetanu. Je důležité, aby byl cukr opravdu rozpuštěný.
- Formu na pečení vymažte máslem nebo olejem a nalijte do ní připravený karamel.
- Připravte si náplň: v menší misce smíchejte oba cukry a skořici. Máslo rozpusťte. Vykynuté těsto rozválejte co nejvíc do obdélníku, posypte náplní a polijte máslem. U delší strany zarolujte a rozkrájejte na 10-12 kusů.
- Jednotlivé šneky položte na karamel do formy a nechte ješte 30-45 minut vykynout. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Šneky pečte 30-40 minut, až budou nahoře zlaté. Poté vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, než je překlopíte karamelem nahoru. Na závěr posypejte nadrcenými pistáciemi, dávka už je čistě na Vás!
- Skořicoví šneci s karamelem jsou výborní i za tepla!
Dobrou chuť!