Skořicový šnek s pistáciemi

skoricovy snek
Návrh bez názvu

Potřebné ingredience

Těsto:

  • 60 ml teplé vody
  • 1 balení sušeného droždí
  • 300 ml horkého mléka
  • 50 g cukru
  • 1 větší vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 550 g hladké mouky
  • 1 lžička soli

 

 

Karamelová omáčka:

  • 100 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce smetany

 

 

Náplň: 

  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 40 g cukru krupice
  • 3 lžíce mleté skořice

I zima Vás může zahřát. Upečte si doma jedinečné skořicové šneky podle skandinávského receptu, který provoní Váš domov řádnou porcí skořice a karamelu. Také už cítíte onu hygge atmosféru?

* Hygge: je dánské slovo, vyjadřující pohodový přístup k životu, spjatý s pohodlným bydlením a uměním najít si něco krásného v každém okamžiku. Tento způsob života je často spojován s tím, že Dánové jsou podle výzkumů jedním z nejšťastnějších národů na světě.

Postup přípravy

  1. V menší misce nechte rozpustit droždí ve vodě.
  2. Ve velké míse smíchejte nejdříve mokré ingredience (mléko, cukr, máslo, vejce). Přidejte sůl, mouku a droždí s vodou.
  3. Vypracujte hladké těsto – je potřeba 5-10 minut těsto hníst, aby dobře vykynulo. Přidávejte mouku podle potřeby, aby se těsto nelepilo. Vložte do mísy vymazané olejem, přikryjte a nechte vykynout (přibližně 1-2 hodiny, až zdvojnásobí v objemu).
  4. Na karamel rozpusťte v pánvi/hrnci máslo, cukr a javorový sirup na středním ohni, až se začnou tvořit malé bubliny. Nechte minutu povařit, odstavte a vmíchejte smetanu. Je důležité, aby byl cukr opravdu rozpuštěný.
  5. Formu na pečení vymažte máslem nebo olejem a nalijte do ní připravený karamel.
  6. Připravte si náplň: v menší misce smíchejte oba cukry a skořici. Máslo rozpusťte. Vykynuté těsto rozválejte co nejvíc do obdélníku, posypte náplní a polijte máslem. U delší strany zarolujte a rozkrájejte na 10-12 kusů.
  7. Jednotlivé šneky položte na karamel do formy a nechte ješte 30-45 minut vykynout. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  8. Šneky pečte 30-40 minut, až budou nahoře zlaté. Poté vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, než je překlopíte karamelem nahoru. Na závěr posypejte nadrcenými pistáciemi, dávka už je čistě na Vás!
  9. Skořicoví šneci s karamelem jsou výborní i za tepla!

        Dobrou chuť! 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *