Srbský chléb

Ingredience na jednu formu 30x10cm nebo 12 kusů

  • mléko 250 ml
  • cukr 1 lžička
  • sůl 10 g
  • sušené pekařské droždí Papa Baker 7 g
  • hladká mouka 480 g
  • sádlo 90 g
  • sezam 10 g
  • oregano
  • rostlinný olej na vymazání formy

Recept na vaření krok za krokem

Krok 1
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme pekařské droždí Papa Baker a 2 lžíce mouky prosáté přes síto, promícháme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo na cca 30-40 minut udělat kvásek. Po uplynutí času bude kvásek hotový.
Krok 2
Do mísy prosejte zbylou mouku, přidejte sůl a kvásek. Vypracujte poměrně tuhé těsto, které ručně hnětete 7–8 minut (nebo na robotu s nástavcem typu hák na střední otáčky 7-8 minut).
Krok 3
Hotové těsto rozdělíme na 12 stejných dílů. Každý díl vyboulujeme do hladké koule. Koule vložte pod utěrku nebo fólii na 30 minut kynout.
Krok 4
Každou kouli rozválejte na tloušťku cca 1cm placky. Placky znovu dejte pod fólii nebo utěrku na 10 minut kynout.
Krok 5
V malém hrnci rozpusťte sádlo, přidejte oregano a promíchejte.
Krok 6
Vezměte první placku, namočte ji z obou stran do rozpuštěného margarínu s oreganem, přeložte napůl a dejte do vymaštěné formy s rostlinným olejem. Udělejte stejný postup se zbývajícími koláči. Jednotlivé přeložené placky sázejte za sebe do formy na toastový chleba o rozměrech 30cm x 10cm.
Krok 7
Vršek chleba posypte sezamovými semínky a oreganem. Přeneste na teplé místo dalších 30 minut kynout. Poté chléb pečte v troubě vyhřáté na 190 °C 25 minut.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *